2012’nin yazında “Android tabanlı bir konsol oyunu değiştirebilir mi?” diye yazmıştık. Aradan bir yıldan kısa bir süre geçti ve bu sorunun cevabı hızla “evet”e doğru gidiyor. Özellikle oyun sektörünü takip edenler OUYA’yı ve Kickstarter macerasını anımsayacaklardır. Haziran ayında Kickstarter üzerinden 950 bin dolara ulaşmayı hedefleyerek yola çıkan Ouya, yaklaşık 1,5 ay içerisinde 5,7 milyon dolar toplayarak dikkatleri çekmişti.
Ardından OnLive anlaşması ile gücüne güç katan ve Kickstarter’dan toplamda 8,6 milyon dolar toplamayı başaran OUYA, en baştan hedeflendiği gibi Mart 2013’te piyasaya çıktı. Yeni nesil oyun konsoluna ilk kavuşanlar tabi ki konsolun Kickstarter’daki destekçileri oldu.
Bu hızlı başlangıcının ardından ise beklenen oldu; OUYA şimdi de Kleiner Perkins’in (KPCB) önderlik ettiği yatırım turunda 15 milyon dolarlık yatırım aldı…
OUYA’nın blog’unda kurucusu Julie Uhrman’ın açıkladığı yatırım turunda KPCB’ın yanı sıra Mayfield Fund, NVIDIA, Shasta Ventures ve Occam Partners de yer alıyor. Firmanın Kickstarter’dan topladığı 8,6 milyon dolar oyuncuların dikkatini çekebildiğinin net bir göstergesiydi. Bu 15 milyon dolar ise yatırımcıların da OUYA’nın romantik bir hevesin ötesinde, sürdürülebilir bir iş modeline sahip olduğuna ikna olduklarının son derece önemli bir göstergesi.
OUYA 99 dolara satılan oyun konsolundan neredeyse hiç para kazanmıyor, asıl gelir modeli oyun içi satışları üzerine kurulu. Fakat OUYA’nın geliştiricilere sunduğu ilk koşul tüm oyunların en azından kısmen ücretsiz olarak oynanabilir olması, diğer bir deyişle oyunların free2play olması. Bu durumda da sadece sunulandan daha fazlasını isteyen oyunculardan ücret alınacak.
Web üzerinden oynanabilen pek çok oyun Free2play modelini başarılı ve karlı bir şekilde uygulayabiliyor, aslında aynı durumun OUYA’da gerçekleşmemesi için bir neden yok. Oyun geliştiricileri de aynı fikirde görünüyorlar çünkü bundan sadece 2 ay önce 8.000 oyun geliştiricisinin başvurduğu OUYA’da şu sıralarda bu sayı 12.000’e yükselmiş durumda.
Fakat beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen ilgi OUYA’nın bazı planlarını da biraz değiştirmesine neden oldu. Orijinal plana göre 4 Haziran’da satışa sunulacak olan OUYA, yüksek talebe yanıt verebilmek için bu tarihi 25 Haziran’a çekmek zorunda kaldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder